Zorgtoeslag aanvragen

Recht op zorgtoeslag
Veel studenten hebben recht op zorgtoeslag. Dit is een financiele bijdrage die de overheid verstrekt aan mensen die een minimum- of modaal inkomen hebben. Het afsluiten van een zorgverzekering is verplicht in Nederland. ls je inkomen in 2016 minder is dan €27.000 (€35.000 bij samenwonen) kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Een alleenstaande met een inkomen tot €19.000 krijgt €83 per maand zorgtoeslag. Heb je als alleenstaande €27.000 inkomsten per jaar dan ontvang je slechts €2 zorgtoeslag per maand.
Ook eigen vermogen telt mee

De grens voor het eigen vermogen in 2020 is voor een alleenstaande is €116.613. De toeslag dekt grotendeels de premie voor de zorgverzekering. Behalve de inkomensgrens zijn er nog een paar voorwaarden. Je bent 18 jaar of ouder en je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning. Buitenlandse studenten die in Nederland studeren krijgen geen zorgtoeslag of ze moeten aan aanvullende eisen voldoen.

Waar aanvragen?

Je moet de zorgtoeslag aanvragen op de website van de Belastingdienst. De aanvraag is gratis.
Je gebruikt je DigiD om in te loggen. Dit kan je doen wanneer je 18 bent geworden en een zorgverzekering hebt afgesloten. Je kan de zorgtoeslag ook aanvragen op andere websites dan de belastingdienst maar dan kost dan wel geld!. Die andere websites zijn namelijk tussenpersonen. Zij maken gebruik van de onwetendheid van veel mensen waar de aanvraag ingediend moet worden. Wanneer je een aanvraag doet bij een tussenpersoon controleren zij jouw aanvraag. Vervolgens dienen ze op hun beurt je gegevens in bij de Belastingdienst. Voor deze service vragen ze bedragen rond de 25 euro.

DigiD

Een DigiD is een gebruikersnaam + wachtwoord die strikt persoonlijk zijn. Het is identiteitskaart voor gebruik op het internet. Een DigiD is bijna noodzakelijk geworden als je zaken wilt regelen via het internet. Zo heb je DigiD nodig als je studiefinanciering wilt regelen, je op wilt geven voor een schoolopleiding of je belastingaangifte wilt doen. Ook je zorgverzekeringsmaatschappij kan DigiD gebruiken. Ben je je gebruikersnaam vergeten dan moet je een nieuwe aanvragen bij de Belastingdienst.
Studenten bijbaan

Thuiswerken met computer