Studeren in Nederland – wonen in Belgie
Ga je naar het buitenland om te werken of te wonen? Dan is het belangrijk dat je vooraf controleert of je de Nederlandse zorgverzekering kan behouden. Het beste adres om dit na te gaan is de Sociale verzekeringsbank (SVB). Zij zijn degenen die bepalen of je AWBZ-verzekerd kan blijven of niet. Blijf je AWBZ verzekerd dan kan je je zorgverzekering behouden. In principe is het zo dat wanneer men korter dan 1 jaar naar het buitenland gaat men in Nederland verzekerd blijft voor ziektekosten.
Wonen in Belgie + inkomsten uit Nederland
Heb je de Nederlandse nationaliteit, studeert je in Nederland en je wilt een studentenkamer in Belgie? Dan moet je vooraf zeker contact opnemen met de SVB. Als je bijvoorbeeld in Maastricht studeert dan kan het aantrekkelijk zijn om een kamer te betrekken in Belgie. De studentenkamers staan vaak net over de grens en zijn stukken goedkoper als in het centrum van Maastricht. Echter als je geen inkomsten hebt uit een bijbaan maar alleen studiefinanciering dan is de kans groot dat je de Nederlandse zorgverzekering zal verliezen. Dit kan voorkomen worden door een bijbaan te hebben in Nederland. Als je een aantal uurtjes per maand werkt in een winkel, cafe of kantoor in Nederland dan zit je goed en blijf je verzekerd.
Heb je nog geen bijbaan als je studeert? Regel dit dan zo snel mogelijk aangezien de zorgverzekeraar vaak snel ziet dat je niet meer in Nederland woont. Je wordt dan met terugwerkende kracht uit de zorgverzekering gezet. Om het studentenhuis in Belgie te betrekken dien je vaak ingeschreven te staan in Belgie. Er wordt in het Belgische stadhuis dan een bewijs van uitschrijving gevraagd van je Nederlands woonadres.
DigiD, paspoort/ID
Als je in Belgie woont en studeert in Nederland dan kan het zo zijn dat je als student je DigiD niet meer kan gebruiken.
Er moet dan een nieuw DigiD aangemaakt worden. Behalve online kan een DigiD ook aangevraagd worden in een vijftal plaatsen in Nederland waaronder Maastricht, Enschede en op Schiphol. Nederlanders die voor 1994 in het buitenland woonden (en hierdoor geen burgerservicenummer hebben) kunnen vanaf juni 2014 een DigiD aanvragen. Studenten die officieel in Belgie wonen moeten voor een nieuw paspoort/ID naar het Nederlandse consulaat te Antwerpen. Het paspoort tarief in Antwerpen is het dubbele van in Nederland: 130 euro. In Nederland is het ongeveer 65 euro.
Je kan je paspoort/ID ook verlengen bij een aantal aangewezen plaatsen in Nederland zoals Maastricht, Den Haag, Schiphol, Bergen op Zoom en Bergeijk. Vaak is er een behoorlijke wachtperiode voordat je aan de beurt bent. In Maastricht kan deze wachtperiode wel oplopen tot 2.5 maand.