Goedkoopste studenten zorgverzekering 2021
Een zorgverzekering is een verplichte verzekering. Het dekt de kosten bij medische hulp. Het eigen risico in 2021 blijft standaard op 385 euro staan. Dit bedrag zal je eerst moeten aanspreken als je onverhoopt naar het ziekenhuis moet. Als je een hoog eigen risico neemt dan betaal je enkele tientjes minder per maand. Een alleenstaande met een inkomen tot €20.000 krijgt maximaal €102 per maand zorgtoeslag van de overheid. Hiermee kan je dus je zorgverzekering bijna geheel (of ruimschoots) betalen.
–> Vergelijk hier zorgverzekeringen 2021 <--
Tandarts
De tandarts zit niet in de zorgverzekering inbegrepen. Voor pakweg 10 euro per maand worden de tandartskosten tot 250 euro volledig gedekt. Sommige tandartsverzekeringen dekken de kosten tot 500 of 1000 euro. Het is even rekenen of een tandartsverzekering echt nodig is. Als er alleen een gaatje gevuld moet worden dan is het goedkoper om geen tandartsverzekering af te sluiten (besparing 12 maanden x 12 euro) en de tandarts zelf te betalen. Speciaal bij de goedkoopste zorgverzekeringen is er niet altijd een vrije keus van zorgverlener. Heb je een zorgverlener waar je graag naar toe wilt (tandarts, huisarts, ziekenhuis) vraag dan eerst of je nieuwe zorgverzekering een contract met hen heeft.
Christelijke zorgverzekering
Studenten die een christelijke levensovertuiging aanhangen kunnen een zorgverzekering nemen bij Prolife. Deze christelijke zorgverzekeraar is onderdeel van het het grote concern Achmea. Prolife biedt de keuze tussen christelijke of reguliere zorgverleners.
Eigen risico 2021
Wanneer je je eigen gezond voelt dan kan je besluiten om een hoger eigen risico te nemen. Het standaard eigen risico is 385 euro. Je kan dit verhogen naar maximaal 860 euro. Als je het maximale eigen risico neemt krijg je een paar tientjes korting per maand op je studenten zorgverzekering. Bovendien heb je als student vaak recht op zorgtoeslag. Deze zorgtoeslag kan wel oplopen tot 100 euro per maand.
Aanvullende verzekering
De basis zorgverzekering kan niet geweigerd worden door een verzekeraar. Er is echter geen acceptatieplicht voor een aanvullende verzekering. Een andere zorgverzekeraar kan dus de aanvullende verzekering weigeren als ze het financiele risico te hoog schatten. Als student zul je daar niet vaak mee te maken krijgen maar chronisch zieken of ouderen kunnen hier wel mee geconfronteerd worden. Heb je een aanvullende verzekering vraag dan voor 1 januari of de nieuwe zorgverzekeraar deze aanvullende verzekering overneemt.
Niet betalen
Mensen die niet meer kunnen betalen kunnen een betalingsregeling treffen met hun zorgverzekeraar. Als de schulden oplopen en er 6 maanden achterstand is wordt de schuldenaar aangemeld bij het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Het CVZ gaat dan de premie van de zorgverzekering inhouden op het loon of uitkering. Mensen die bewust niet betalen en opgespoord worden krijgen een boete en moeten 130% van de standaardpremie gaan betalen.