Scooterverzekering

WA-verzekering afsluiten
Een scooterverzekering en rijbewijs zijn verplicht als je op een scooter wilt rijden. De goedkoopste verzekering dekt alleen de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA). Als je een ongeluk veroorzaakt waarbij schade ontstaat bij anderen dan ben jij verantwoordelijk voor de daaruit vloeiende kosten. Vooral medische kosten kunnen erg oplopen. Daarom is een WA-verzekering verplicht.




Scooterverzekering afsluiten

Wat is de beste scooterverzekering? Dat hangt er vanaf wat je het meest belangrijk vindt; de laagste prijs of een volledige dekking? Het goedkoopst ben je uit als je alleen een WA-verzekering afsluit. Deze basis verzekering dekt de schade die jij veroorzaakt bij anderen. Je eigen schade, diefstal, brand en vandalisme zijn in deze goedkoopste verzekering niet verzekerd. Wil je hiervoor wel verzekerd zijn dan moet je deze modules meeverzekeren. Je leeftijd is een tweede factor die de hoogte van je premie sterkt bepaald. Een jongere van 16 die voor de eerste keer een scooterverzekering afsluit bepaalt veel meer premie dan iemand van 50 jaar en ouder.
– WA-verzekering
– WA-verzekering + Diefstal
– WA-verzekering + Diefstal + Aanrijding (Allrisk)

Diefstal
Een basis wa-verzekering dekt alleen schade die je veroorzaakt hebt bij anderen. Wil je een uitkering bij diefstal van je scooter dan moet je dit meeverzekeren. De premie wordt dan wel hoger. Zeker als je een nieuwe scooter hebt is een allrisk verzekering aanbevolen. Als de scooter gestolen wordt keert de verzekeraar de marktwaarde uit. Verzekeraars schrijven maandelijks 1.8% van de nieuwwaarde af. Een scooter is na een jaar dus zo’n 12×1.8%=22% minder waard. Je kan je tegen deze waardevermindering verzekeren door te kiezen voor de module Diefstal + Aanrijding waarbij er een Aanschafwaardegarantie wordt gegeven. Je krijgt dan 100% van de catalogusprijs terug. Dit bedrag is vaak de aanschafprijs. Wel heeft iedere verzekeraar een eigen risico. Meestal is dit 125 euro per gebeurtenis en wordt dit gegeven weggestopt in de kleine lettertjes. Bij sommige verzekeraars kun je het eigen risico afkopen tegen een meerprijs.

Vandalisme
Bij aanrijding ben je verzekerd voor je eigen schade als jezelf een ongeluk hebt veroorzaakt. Ook is in deze module vandalisme meeverzekerd. Als iemand bijvoorbeeld je scooter heeft omgegooid en deze hierdoor beschadigd is.

Rijbewijs

Op een snorscooter mag je maximaal 25 kilometer per uur rijden. Je hoeft geen helm te dragen. Een bromscooter mag 45 km per uur. Snorscooters zijn erg populair in Nederland. Er rijden honderdduizenden snorscooters op de Nederlandse wegen. Om op een snorscooter te rijden heb je wel een rijbewijs nodig. Dit bromfietsrijbewijs kun je halen bij het CBR. Eerst moet je een theorie-examen afleggen en daarna kun je opgaan voor het praktijkexamen bromfiets. Dit duurt 45 minuten. De examinator rijdt tijdens het examen met je mee op zijn eigen bromfiets. Veel jongeren slaan het bromfiets examen over en wachten totdat ze auto mogen rijden. Met een autorijbewijs mag je ook op een brom- en snorscooter rijden.

Wegenwacht jongeren

Als je met pech langs de weg staat is het fijn als je een beroep kunt doen op pechhulp. De ANWB heeft een Wegenwacht met Jongerenvoordeel.