Scooter kopen

agm scooter
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rijden er meer dan een miljoen voertuigen met bromfietskenteken rond op de Nederlandse wegen. De exacte cijfers uit 31 mei 2017 zijn:
– snorfietsen: 680 563
– bromfietsen: 473 085
– brommobiel: 19.180Scooter

Een snorfiets is een voertuig dat maximaal 25 kilometer per uur mag rijden. Voor een snorfiets is geen helm nodig. Je rijdt op het fietspad of op de openbare weg als er geen fietspad aanwezig is. Snorfietsen zijn erg populair geworden. De afgelopen 10 jaar is het aantal snorfietsen meer dan verdubbeld. Bromfietsen daarentegen verliezen marktaandeel. In 2015 lag hun aandeel nog op 509.333 maar dit is langzaam gedaald naar 473.085. De reden is dat niet alleen jongeren op de snorfiets zitten maar dat ook steeds meer oudere bestuurders de voordelen van een snorfiets inzien. Het populairste model is de scooter waarbij je geen versnellingen hebt. Ook het fraaie design van de scooter verleidt veel mensen tot het kopen ervan.

Toegestane snelheid
De wettelijke correctie voor een snorfiets is 3 kilometer. Als je 28 kilometer per uur rijdt of harder dan kan je een boete krijgen voor te snel rijden. De snelheid die de snorscooter op de rollerbank mag hebben is beduidend hoger met 35 km/uur. Gaat de scooter harder dan 35 km/uur op de rollerbank dan krijg je ook een bekeuring.

Scooter kopen

Scooters zijn de populairste modellen bromfietsen die er te koop zijn. Het scooter merk bij uitstek is het Italiaanse Vespa. Hun scooters zijn vermaard door het design en de kwaliteit. Een nieuwe Vespa snorscooter kost rond €3000. Een stuk goedkoper zijn Chinese scooters. Op het internet is er veel discussie over een Chinese scooter kopen of niet. Mensen klaagden over mankementen. Andere bestuurders waren wel tevreden over hun Chinese scooter. Wat wil je met de scooter doen? Er dagelijks flinke afstanden (15-25 km) op rijden? In dat geval kun je beter voor een kwalitatief betere scooter gaan. Rijdt je niet dagelijks dan is een Chinese scooter zeker het overwegen waard zijn.

AGM scooter

Het Chinese merk AGM kreeg redelijk goede reviews van de Consumentenbond in een vergelijk test tussen 7 scooters. AGM heeft veel verschillende modellen. Populair zijn hun retro scooters waarop je gemakkelijk met zijn tweeen kunt zitten. Belangrijk bij een aanschaf van een AGM is het onderhoud. Chinese scooters zijn niet de zoute zeelucht gewend en roesten sneller dan merken uit Europa. Als de AGM scooter goed onderhouden wordt dan is de kans op pech het kleinst. Stal de AGM scooter bij voorkeur in een verwarmde ruimte die niet vochtig is.

Scooterverzekering

Een scooterverzekering is verplicht als je op een scooter rijdt. Als jongere betaal je een hoge premie als je op een scooter of in een auto rijdt. Jongeren veroorzaken relatief gezien veel schade vandaar de hoge premies. Een wa-verzekering voor een scooter voor beginnende bestuurders ligt tussen de 15-20 euro per maand. Met een basis wa-verzekering ben je verzekerd tegen schade die je veroorzaakt bij andere weggebruikers. Heb je een nieuwe scooter of een dure tweedehands? Dan kun je hem beter ook tegen diefstal verzekeren. Dit betekent wel dat de premie van je scooterverzekering een stuk hoger zal worden.

Motorscooter

Een goedkope motorscooter met een goede reputatie is het Taiwanese merk Kymco. Hun motorscooter Agility 16 (125cc) was deze zomer voor slechts €2198 te koop inclusief alle kosten. Een motorscooter van Vespa kost tussen de €4900 – €6200. Met een duurder model Vespa kan je tot 130 km/uur rijden zodat hiermee veilig op de snelweg gereden kan worden. De meeste (goedkope) motorscooters echter rijden 85 – 100 km/uur. Rijden met die snelheid is wel te doen op provinciaalse wegen maar het rijdt niet lekker op autosnelwegen.