Een autoverzekering op naam ouders is financieel aantrekkelijk want je betaalt een stuk minder premie. Toch zitten er verschillende haken en ogen aan vast waar je wel aan moet denken. Vaak is het niet eens mogelijk. Heb je zelf al een auto dan kun je je eigen meestal niet inschrijven op de autoverzekering van je ouders. Deze verzekering zal immers het kenteken vermelden van de auto van je ouders. Alleen als ze geen auto hebben dan zou dit mogelijk zijn.
No-claim korting
De verzekering moet aangeven wie de hoofdbestuurder is. Meestal is dat je vader of moeder. Degene op wiens naam de autoverzekering staat bouwt een no-claim korting op. Als student bespaar je dus geld als je op de autoverzekering van je ouders ondergebracht bent maar je bouwt geen schadevrije jaren op. Staat de autoverzekering op naam van je ouders terwijl jij eigenlijk het meest in de auto rijdt? Dit kan vervelende gevolgen hebben als er schade is en de verzekeringsmaatschappij op onderzoek gaat. Als dan uit zou komen dat de feiten niet kloppen dan wordt er niets vergoed en kunnen je ouders beschuldigd worden van fraude. De meeste deskundigen vertellen dan ook dat het beste is (en voordeligst op lange termijn) dat je geen autoverzekering op naam ouders moet zetten.
Autoverzekering
Een autoverzekering beginnend bestuurder is niet goedkoop. Volgens de statistieken veroorzaken jongeren meer ongelukken op de weg dan ervaren bestuurders. De eerste jaren zal je dus een hoge autopremie moeten betalen. Met de opgebouwde no-claim korting zal dit bedrag langzaam lager worden tot je wel tot 80% korting kunt krijgen. Voorlopig is het nog niet zover. Je kan de premie beperken door een goedkope tweedehands auto te kopen en alleen een wa-verzekering af te sluiten. Een duurdere auto wil je meestal ook verzekeren tegen diefstal (casco plus) en deze module kost een hoop extra geld. Andere modules zijn casco allrisk waarbij jezelf ook schadegeld krijgt als jezelf een ongeluk hebt veroorzaakt.