Aansprakelijkheidsverzekering

De beste aansprakelijkheidsverzekering hangt af van je persoonlijke situatie. De Consumentenbond onderzoekt jaarlijks tientallen aansprakelijkheidsverzekeringen. In 2015 werden 37 verzekeringen onderzocht op hun prijs en voorwaarden. Gezinnen met kinderen hadden destijds bij de ZLM een goede verzekering voor een lage prijs (48 euro). Deze verzekering is echter regio gebonden en kan alleen worden afgesloten als je in Zeeland of Brabant woont. Verzekeringsmaatschappij United Insurance had een goedkope verzekering voor alleenstaanden en voor gezinnen zonder kinderen. Ditzo heeft een aansprakelijkheidsverzekering waarbij men goed verzekerd is tegen een goedkope prijs.


Verschil WA-verzekering en aansprakelijkheidsverzekering

Een belangrijke verzekering die je kan afsluiten is een aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Veel mensen noemen deze verzekering een WA-verzekering maar dat is onjuist. Een wa-verzekering staat voor Wettelijk Aansprakelijkheidsverzekering (WA) en is een verplichte verzekering als je een motorrijtuig bestuurt (een autoverzekering). Een aansprakelijkheidsverzekering daarentegen is niet verplicht maar wel handig om te hebben. Een grote meerderheid van de gezinnen in Nederland heeft een aansprakelijkheidsverzekering.

Meerderjarige kinderen die inwonend zijn vallen altijd onder deze verzekering. Uitwonende studenten die meerderjarig zijn vallen ook onder de gezinspolis. Controleer dus de polis van je ouders dan hoeft deze handige verzekering je als student geen geld te kosten. Bij veel gezinspolissen zijn kinderen automatisch meeverzekerd.

Welke schade is gedekt?

De aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij per ongeluk veroorzaakt aan andere mensen of hun spullen. Dat kan iets kleins zijn wat te overzien is; bijvoorbeeld je laat een bloemenvaas vallen. Maar stel eens voor dat je een verkeersfout maakt met je fiets en je veroorzaakt een aantal diepe krassen bij een auto? Dat is niet goedkoop om te repareren. Ook indirect veroorzaakte schade is verzekerd. Stel je wasmachine gaat stuk tijdens het wassen, je bent niet thuis en er ontstaat waterschade bij de buren. Niet alle schade is verzekerd. Als er schade thuis is en dit is veroorzaakt door een gezinslid dan is dit niet verzekerd. Ook opzettelijke schade is niet verzekerd, een uitzondering hierop zijn kinderen tot 14 jaar. Het verzekerd bedrag is meestal 1 miljoen euro.