Studenten thuisstudie

Tijdens de corona van verleden jaar nam het aantal thuisstudies behoorlijk toe. Veel mensen die thuis moesten blijven gingen klussen of een online cursus volgen. Ook voor studenten (en degenen die gestopt zijn met studeren) kan een thuisstudie aantrekkelijk zijn. Er zijn veel korte hbo programma’s die onderdeel zijn van erkende bachelor opleidingen en maar enkele maanden duren. Niet alleen je kennis wordt uitgebreid maar het staat ook mooi op je cv.

Studiefinanciering

Tot je 30e mag je studiefinanciering aanvragen maar deze financiering mag je niet gebruiken als je een thuisstudie wilt volgen. Studiefinanciering is namelijk alleen bedoeld voor fulltime leren en een thuiscursus valt daar niet onder. Ben je ouder dan 30 (maximaal 55 jaar) dan kom je mogelijk in aanmerking voor het Levenlanglerenkrediet. Mensen die nog graag een hbo-opleiding / cursus willen volgen kunnen een beroep doen op dit krediet.

Studiekosten & Belastingdienst

Studiekosten mag je vaak aftrekken van de aangifte inkomstenbelasting. Echter als je studiefinanciering hebt is dit normaal gesproken niet het geval. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Bijvoorbeeld je studiefinanciering loopt af op 1 november, dan kunnen studiekosten over de maanden november en december wel aftrekbaar zijn. Meer info staat op de site van de Belastingdienst. Studiekosten van het Levenlanglerenkrediet zijn wel aftrekbaar van de belasting. Heb je een baan en volg je een thuisstudie dan zijn deze studiekosten ook aftrekbaar als ze met je werk te maken hebben.