Zorgverzekering voor studenten

Onderwijs in Nederland
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt ieder jaar bij hoeveel leerlingen en studenten actief zijn. In de jaargang 2016/2017 telde het CBS 996.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs. Er waren 484.000 leerlingen die een mbo opleiding volgden en 447.000 studenten zaten op het hbo. De universiteiten trokken 268.000 studenten.

Buitenlandse studenten

Maar liefst 112.000 studenten die een opleiding in het hoger onderwijs volgden (hbo + universiteit) kwamen van uit het buitenland. In 2017 was deze groep gegroeid naar 122.000 buitenlandse studenten. Dit kan ten koste gaan van het aantal Nederlandse studenten. Er wordt daarom gekeken welke maatregelen er genomen moeten worden om de groei aan buitenlandse studenten af te remmen.
Wat kost studeren per jaar?

Het NIBUD heeft hier eens naar gekeken en de belangrijkste kosten op een rijtje gezet. Het collegegeld kost 2060 euro per jaar; dit is 172 euro per maand. Woon je uit huis dan zijn de woonlasten de grootste kostenpost (417 euro). Studieboeken kosten gemiddeld 56 euro, je telefoon 26 euro en je boodschappen 181 euro. Een zorgverzekering voor studenten kost volgens het NIBUD gemiddeld 106 euro. Aan uitgaan en ontspanning gaat gemiddeld 146 euro op. Tel het allemaal bij elkaar op en je hebt een behoorlijk bedrag. Veel studenten zullen waarschijnlijk meer geld uitgeven dan het NIBUD heeft berekend. Een kamer in het centrum van Amsterdam bijvoorbeeld kost eerder het dubbele van 400 euro.

Zorgverzekering 2019

Zoals je weet is een zorgverzekering verplicht voor een ieder die in Nederland woont en ouder is dan 18 jaar. Een goedkope zorgverzekering met een standaard eigen risico kost rond de 110 euro per maand. Goedkope zorgverzekeringen zijn vooral bedoeld voor studenten en gezonde mensen. Zorgverzekeringen waarbij je niet de vrije keus hebt welk ziekenhuis je kiest zijn meestal goedkoper. Mankeer je iets dan kun je doorverwezen worden naar een ziekenhuis buiten de provincie.

Ook op de zorgpremie kun je geld besparen. Je moet dan een hoger eigen risico nemen. Het verplichte eigen risico is 385 euro per jaar. Kies je voor een eigen risico van 885 euro (dat is het maximum) dan ben je gemiddeld 25 euro per maand goedkoper uit. Vergeet uiteraard niet een zorgtoeslag aan te vragen. Deze zorgtoeslag krijg je van de belastingdienst als je niet meer dan €28.720 euro verdient. Vraag de toeslag direct online aan dan is dit op tijd geregeld.